Veliu, inspektim për zbatimin e masave për fluksin në Morinë

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit Ardi Veliu, në orët e para të mëngjesit të sotëm, ka inspektuar Pikën e Kalimit të Kontrollit Kufitar në Morinë, për të parë nga afër zbatimin e masave për përballimin e fluksit. Në këtë sezon turistik, Policia Kufitare ka marrë masa shtesë me qëllim krijimin e lehtësirave për shmangien e radhëve të gjata në këtë pikë kalimi kufitar.
Veliu u ka kërkuar punonjësve të Policisë kufitare angazhim maksimal dhe performancë, duke iu ofruar qytetarëve një shërbim sa më cilësor. Ai porositi drejtuesit e Policisë kufitare, që në raste raste fluksi të aplikojnë procedurë të përshpejtuar, por nga ana tjetër të ushtrojnë kontroll në vijën e dytë për të gjitha mjetet që dyshohen për paligjshmëri.
Gjatë bisedës me drejtuesit e Policisë Kufitare Veliu kërkoi që gjatë sezonit veror, shërbimet e policisë qoftë në pikën e Morinës apo edhe në kufirin e gjelbër, të jenë të angazhuara maksimalisht në shërbim të qytetarëve dhe në parandalimin dhe goditjen e paligjshmërisë.


Gjatë inspektimit Drejtori i Përgjithshëm ka takuar edhe punonjësit e Policisë Kufitare të Kosovës.
Mëngjesin e sotëm ka pasur një fluks të madh të qytetarëve kosovarë në drejtim të Shqipërisë, ku vetëm nga Pika e Kalimit Kufitar në Morinë kanë hyrë mbi 5000 shtetas.

Gjatë inspektimit Veliu i është përgjigjur edhe interesimit të medias.

Më poshtë prononcimi i plotë i Drejtorit të Përgjithshëm

Unë gjendem këtu së pari për faktin se tashmë jemi në kulmin e sezonit turistik. Prej fillimit të muajit janar, Morina është vendkalim i organizuar vetëm me një pikë kontrolli, pra ne kemi përgjegjësinë në hyrje të Republikës së Shqipërisë, ndërsa pala kosovare përgjigjet për hyrjet në Kosovë.
Aktualisht siç e shikoni është ora 7 e mëngjesit dhe është fluksi më i madh i ardhjes së shtetasve kosovarë, të cilët kanë zgjedhur të pushojnë në Shqipëri.
Siç e shikoni fluksi është normal, për faktin sepse jemi në procedurë të përshpejtuar. Këtu kalojnë të gjithë qytetarët dhe mjetet që hyjnë në Shqipëri, evidentohen targat e mjeteve dhe me pëzgjedhje, pa dashur që të ulim edhe elementet e sigurisë, por për të minimizuar kohën e pritjes së qytetarëve kosovarë, mjete të veçanta kalojnë në vijën e dytë, duke u ushtruar kontroll i imtësishëm, kur ka elementë, që punonjësi i Policisë në shërbim dyshon që ka elementë për të ushtruar kontroll të veçantë, ndërsa pjesa tjetër vazhdon normale.

Çdo ditë në këtë pikë kalojnë deri në 25 000 shtetas kosovarë dhe deri në 4000 makina, pra aktualisht vendkalimi i Morinës, është vendkalimi që përballon ngarkesën më të madhe në të gjithë vendkalimet e Shqipërisë dhe ne kemi vëmendje të shtuar këtu që për të gjithë pushuesit të krijohen gjithë lehtësirat e nevojshme, me qëllim që të minimizohet siç thashë pak më parë, koha e pritjes dhe të vazhdojë lëvizja sa më shpejt drejt vendit tonë.

Pyetje:
Zoti Drejtor, në fakt Ministri LLeshaj pak ditë më parë në parlament tha që nuk ka dhe aq kontrolle dhe nuk monitorohet dot situata në kufirin e gjelbër. A ka premisë për një nxitje të trafikut të mundshëm qoftë të lëndëve narkotike, por edhe të armëve apo probleme të tjera që kanë të bëjnë me trafikun ndërkombëtar të paligjshëm?

Veliu:
Organizimi i shërbimit të Policisë Kufitare bëhet edhe nëpërmjet kontrollit të kufirit të gjelbër edhe nëpërmjet kontrollit detar edhe nëpërmjet vendkalimeve ku jemi ne tani, dhe ne kemi shërbime të cilat monitorojnë gjithë kufirin e gjelbër. Nuk mund të absurdizohet që çdo centimetër i kufirit tonë është në kontroll, por shërbimet tona janë në krye të detyrës dhe ne kemi patur elementë të kontrabandës ku shërbimet e Policisë Kufitare kanë evidentuar, kanë bërë bllokime qoftë të lëndëve narkotike apo kontrabandës.
Ashtu si nuk është vetëm Drejtoria e Kufirit dhe Migracionit përgjegjëse për kufirin, por edhe Departamenti i kufirit me metoda speciale dhe me veprime hetimore janë duke duke hetuar grupe kriminale të cilët nëpërmjet kufirit të gjelbër janë duke kryer paligjshmëri.

Pyetje:
Si po funksionojnë patrullat e përbashkëta me Policinë e Kosovës dhe a janë aq korrekte në fakt t’i qëndrojnë marrëveshjes së nënshkruar mes dy policive, pala kosovare pasi shihet një tendencë sikur janë më të tërhequr pak?

Veliu:
Ne kemi marrëveshje bashkëpunimi jo vetëm me Policinë e Kosovës, por dhe me Policinë e Maqedonisë, po kështu jemi duke implementuar patrullat e përbashkëta në të gjithë territorin e RSH.
Patrullat e përbashkëta janë duke mirëfunksionuar. Në dallim nga vitet e tjera shtrirja e këtyre patrullave nuk është vetëm në qarkun e Lezhës, Shkodrës, Durrësit, por ka zbritur dhe në qarkun e Vlorës dhe ne jemi absolutisht shumë të kënaqur nga ky bashkëpunim dhe këto patrulla janë jashtëzakonisht efiçente.
Faleminderit!